bron: Telegraaf 5 september 2009
AMSTERDAM - De werving- en selectiebranche in Nederland, die flink is getroffen door de economische crisis, heeft het ergste achter de rug. Dat zegt Jaap Kooijman, algemeen directeur van YER, de grootste speler in de markt. "Wij merken dat mensen weer vertrouwen krijgen. Sinds juli krijgen we meer aanvragen binnen. Bestaande opdrachtgevers, waarvan we al maanden niets hoorden, komen nu weer met vacatures. Met name de laatste twee weken is het druk met aanvragen en lopen de advertenties weer vol."
Zijn collega Ron Jansen van Ebbinge & Company onderschrijft dit: "We merken dat bedrijven weer besluiten durven nemen. Zeker binnen het hogere segment, de executive search, zien we de aanvragen toenemen. Al is het, ondanks de recessie, vaak nog wel moeilijk om geschikte kandidaten te vinden voor topfuncties. Want door de crisis is de mobiliteit van mensen flink afgenomen. Men is voorzichtig, vraagt zich af het nu wel de juiste tijd is om van baan te veranderen. Niet ten onrechte, want de tijd dat overstappen zonder risico's was, is echt voorbij. Daarnaast zie je ook dat de besten in de markt door hun werkgevers worden vastgehouden en gepamperd. Bedrijven zijn juist nu zuinig op hun beste krachten."
En dat is verstandig, vindt Jaap Kooijman. De topman van YER voorziet binnen twee, drie jaar 'een tsunami van vacatures' op ons afkomen. "We staan aan de vooravond van een enorme vraag uit de arbeidsmarkt, als in 2010 de babyboomers massaal met pensioen gaan en tegelijkertijd de ontgroening doorzet." Hij ziet dat verstandige werkgevers daar nu al op inspelen. "We merken dat ook traineeklassen weer beginnen te lopen. Dat is eveneens een positief signaal. Bij de vorige crisis in 2002 werd daarin zeker een jaar niet geïnvesteerd en kregen bedrijven later de rekening gepresenteerd."
Oscar Westerterp, directeur van Beljon + Westerterp, zegt dat hij sinds kort ook weer meer en kwalitatief hogere respons krijgt, op met name de zwaardere vacatures. Al geeft ook hij toe dat het hard werken blijft om echt goede mensen te vinden. "De mobiliteit is hier echter wel hoger dan in het middensegment."
De manier van werven voor directiefuncties is de laatste vijf jaar flink veranderd. "Vroeger werd je gebeld voor een job met een salaris boven de €100.000. En werden de gesprekken gevoerd in een door port en sigaren omgeven sfeer. Nu liggen de kaarten anders geschud. De huidige generatie topmanagers wacht niet meer totdat ze een belletje van een headhunter krijgen. Ze plannen hun carrière en ondernemen zelf actie", zegt Kooijman. "Dat betekent dat wij onze werkwijze ook moeten aanpassen. In het verleden was het not done om voor directiefuncties te adverteren, terwijl dat tegenwoordig uitstekend werkt." Ron Jansen knikt: "Juist voor de zogenaamde schaal 16+-functies is transparantie uiterst belangrijk."
Ook hij heeft de werving- en selectiebranche flink zien veranderen de laatste jaren. "De arbeidsmarkt is steeds meer gesegmenteerd. Daar moeten wij als adviseurs op inspelen. Werving en selectie was vroeger vergelijkbaar met een huisarts, een generalist die gezellig met je kwam praten, je probleem in kaart bracht, pilletje erin en klaar. Tegenwoordig moeten bureaus juist bestaan uit een verzameling specialisten, die allen hun eigen netwerk meebrengen. Alleen thuis zijn in het old boys-netwerk is bij lange na niet meer voldoende", aldus Jansen. "Je moet ook uitblinken in andere niches, zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, multiculturele netwerken en topvrouwen."
Westerterp is het daarmee roerend eens: "Recruitment is echt een vak geworden. Als opdrachtgever betaal je voor het netwerk van de specialist. Dat wij de verschillende segmenten van de arbeidsmarkt van a tot z kennen, dát is onze toegevoegde waarde."
Volgens de drie directeuren zullen vooral hoogopgeleide werknemers de komende jaren profiteren van de aantrekkende arbeidsmarkt. "Met name specialisten in de techniek, accountancy en fiscaliteit zijn en blijven schaars."
"De vergrijzing zal zich het eerst voordoen in de zorg, het onderwijs en de energiesector", zegt Westerterp, die verwacht dat vooral tweeverdieners die publieke sectoren zullen herontdekken als interessante werkomgeving. "In privaatrechtelijke sector zijn werkweken van 60 tot 80 uur niet ongewoon, terwijl je in de publieke sector gewoon 40 uur kunt werken, dat is beter te combineren met een gezinsleven."
De overheid en semi-overheid doet er dan ook verstandig aan om juist nu, nu de arbeidsmarkt niet meer zo overspannen is, goede managementteams op te bouwen. "De crisis biedt de kans om vooruit te kijken en een uitstekend senior management binnen te halen", aldus Ron Jansen.