Freelance Vormen

Freelancen is puur juridisch gezien geen begrip. Van freelancers bestaan dan ook verschillende definities en iedereen definieert het begrip "Freelance" weer op zijn eigen manier. Het is daarom goed te weten, dat wanneer je wilt gaan freelancen, je kunt kiezen voor verschillende vormen. Kies daarbij de vorm die op dat moment bij jou past. Bij een volgende opdracht kun je eventueel weer voor een andere vorm kiezen.

Vormen die we beschrijven

Tussen beide vormen zitten nogal wat verschillen. Deze verschillen kun je ook in schemavorm bekijken. In dat schema zie je deze vormen vergeleken met een vast dienstverband.

Ook kun je op deze site van Freelance-IT bekijken wat dit financieel betekent. In een rekenvoorbeeld zetten we deze drie situaties naast elkaar. En je kunt zelfs via de salarisberekening 2015 zelf met de tarieven spelen.

Voor het vinden van opdrachten maakt het niet uit welke vorm je kiest. Het grootste verschil tussen een ZZP'er en iemand met een TAO is dat je als ZZP'er daadwerkelijk ondernemer bent en dat je daarmee geen premies voor WW en WAO betaalt, maar ook niet verzekerd bent als je geen opdracht hebt of als je arbeidsongeschikt wordt. Voor de WAO kun je als ZZP'er zelf een verzekering afsluiten.

Vormen die we niet beschrijven

Beide vormen zijn meer uitersten aan beide kanten van het spectrum.

Mocht je eraan denken om een B.V. op te richten, dan is het raadzaam om je hier eerst verder in te verdiepen. Deze site gaat niet zo ver en je zult zelf verder op onderzoek moeten gaan.

Midlancen zorgt vaak dat je min of meer verbonden bent aan één bedrijf, hetgeen je vrijheid als freelancer soms sterk kan beperken. Midlancen garandeert je een basisinkomen als je geen opdracht hebt. Als dat basisinkomen echter niet veel meer is dan WW, dan kun je net zo goed voor een TAO kiezen. De organisatie die midlance aanbiedt neemt vaak een grote(re) marge van jouw tarief.

Freelance-IT beveelt daarom voornamelijk de ZZP en TAO-vorm aan als (beginnend) freelancer. Later kan je alsnog een B.V. oprichten als je daar meer voordelen in ziet in jouw situatie.